Ponudba kmetij v občini Markovci


Poleg  ponudbe  v gostilnah,  kjer  vas  bodo  postregli z dobro domačo hrano, lahko tudi na  naših  kmetijah kupite  različne  pridelke  in izdelke. Nekateri izdelki so tradicionalni, saj v naših vaseh veliko posameznikov izdeluje različna orodja in pripomočke, ki so jih včasih uporabljali pri raznih kmečkih opravilih, razne »korpe« košare in drugo. Veliko gospodinj se ukvarja z različnimi ročnimi spretnostmi kot so vezenje, izdelava različnih okrasnih prtov, pletenje,  kvačkanje,  izdelava  okraskov  iz  volne  in  koruznih  ličk,  posebej  dobro  pa  je ohranjena izdelava dühov in rož iz krep papirja, kar naše žene in dekleta posebej pridno počno v času pred pustom.

Ohranjena je še tudi izdelava šopkov iz povoščenega papirja, kakršne so nekoč uporabljali ob porokah. Poročni  šopek iz povoščenega papirja je tudi eden izmed turističnih spominkov naše občine.

Na kmetijah lahko kupite zelenjavo in sadje domače pridelave. Gostoljubnost  je  v  teh  krajih  doma,  kar  bomo  pokazali  ob  obisku  na  kateri  izmed naših  kmetij,  kjer  vas  bomo  postregli  z  dobrim  domačim  kruhom,  mesom  iz  tünke, domačimi  klobasami,  suhimi  sireki,  ki  so  posebnost  teh  krajev,  poleg  pa  vam  bomo narezali še pravo ptujsko čebulo ali lük, ki je že od nekdaj na naših poljih lepo uspeval. Kmečke gospodinje ga še danes najraje spletajo v »krence« (kite) po dvanajst čebul ali lükov, kar si obiskovalci naših krajev radi odnesejo domov.

Naše pridelke lahko tudi kupite na kmečki tržnici, ki  jo pripravimo vsako prvo soboto v mesecu  in  ob  večjih  dogodkih  vse,  od  predpustne  tržnice  do  tržnice  ob  občinskem prazniku v mesecu aprilu, pa poletne tržnice in  tiste božično novoletne.

Vabljeni v naše kraje, kjer se boste naučili vonja in okusa po domačem in si izberite kakšen lep spominek iz naših krajev.

Delite z ostalimi...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone