V skladu s programom dela, ki je bil sprejet na zadnjem Zboru članov, smo člani TD Občine Markovci 24.novembara izvedli strokovno ekskurzijo na Goriško in zamejstvo. Načrt je bil, da bi izvedli ekskurzijo 1.septembrain se udeležili Mednarodnega festivala praženega krompirja v Doberdobu, vendar smo ga zaradi letošnje predčasne trgatve v naših vinogradih to prestavili na november.

Kljub nekoliko slabši vremenski napovedi, smo se v ranih jutranjih urah seveda s obveznimi krajšimi odmori, odpravili proti Goriški. Naš prvi cilj je bil Trst in pravljični grad Miramar, ki je bil zgrajen na zahtevo Maksimiljana Habsburškega, po njegovi smrti pa je mogočna rodbina v njem med vročimi poletji občasno uživala v čarih Sredozemlja. Sam grad obkroža čudovit park z redkimi eksotičnimi rastlinarni in neštetimi kipi. Sprehod po njem nas povrnil v čas, ko se je po grajskih vrtovih sprehajala največja evropska gospoda, ličen drevored pa nas je popeljal vse do obale z lastnim kopališčem, privezom in izjemnim pogledom na pravljično zgradbo. Na postajališču pred vhodom smo si privoščili topel golaž, katerega je pripravila kar naša priznana »intendantska služba«.Po panoramski vožnji po Trstu smo s pomočjo naše vodičke Jane spoznali nekoč največje slovensko mesto Trst in po krajšem postanku v enem izmed znanih nakupovalnih središč v okolici spoznali, da danes ne porebujemo nakupov Trstu kot nekoč, ker praktično vse to dobimo praktično na domačem pragu.

Ob 100 obletnici največje morije prejšnjega stoletja – 1.svetovne vojne smo nadaljevali pot do Sredipolja (Redipuglia) in kostnice iz prve svetovne vojne. Prva svetovna vojna, znana tudi kot velika vojna, ie bila prva globalna vojna, saj so bili vanjo vpleteni vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki. Soška fronta je bila ena od najbolj krvavih bojišč na katerem je padlo veliko vojakov tudi iz naših krajev. V spomin padlim je tu postavljen monumentalni spomenik.

Zapustili smo ltalijo in si ogledali zadnje počivališče zadnjih Francostkih kraljev- Grobnico Burbonov na Kostanjevici pri Novi Gorici. Poleg grobnice smo se seznanili tudi z zgodovino cerkve in samostana ter si ogledali Skrabčevo knjižnico. Ker je v samoastanu tudi komuna za odvisnike, nam je vodička razložila tudi kako živijo člani komune in s čim se ukavrjajo. Po zadnjih podatkih, ki so bili predstavljeni nedolgo tega, zanimiva tema tudi za nas Markovčane.

Sedaj pa je prišel čas, da se posvetimo tudi temu, kar nas kot turistične zanesenjake najbolj zanima. Na Vipavskem je veliko dobrih kmečkih turizmov in kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji.

Najprej smo se ustavili na Turistični kmetiji Malovščevo Remec – Garbari v Vitovljah 68. Znani so po dobri domači kuhinji. Njihova ponudba obsega vrsto okusnih kulinaričnih dobrot, postavljena v lep ambient, kjer je prijetno vzdušje vrhunec za vse, ki cenijo času primerno domačo hrano. Kuhinja je v hiši še vedno najpomembnejša saj se s tem ukvarjajo domače tri generacije. Mladi so tisti, ki z gostinsko izobrazbo prinašajo nove oprijeme in svežino, starejši pa ohranjajo okus starih časov. Čudovita okolica in lep dostop do hiše tudi z večjim skupinam in avtobusom, pa je le še en razlog več, da jih obiščete in stopite v kmečki ambient razvajanja. Iz skoraj štiridesetletnih izkušenj, vedo kako težko se je po dobri zabavi odpraviti domov. Zato so pred nekaj leti izletniški turizem nadgradili s stacionarnim.

Ponudijo lahko nočitev za 25 gostov. Sobe so urejene v primorskem slogu, s pridihom domačnosti in tudi s sodobno tehnologijo. Dostopne so z dvigalom, kar lahko omogoči dostop tudi tistim, ki jim stopnice predstavljajo težavo. Za vse je poskrbljeno, tudi to, da je v lepem vremenu zajtrk pripravljen na lepem dvorišču, v senci mogočnih orehov in dišeče stare Glicinije. Jutra s prvimi sončnimi žarki in z ljubeznijo pripravljen pravi vipavski zajtrk so za njihove obiskovalce in goste nepozabna izkušnja. Po pobočjih vinske ceste spodnje Vipavske doline, na sončni strani 13 hektarjev vinogradov, zori grozdje, ki z ročnim obiranjem polni sode vinske kleti Malovščevo, ki tako nadaljuje vinogradniško in družinsko tradicijo. Po skrbni degustaciji vin blagovne znamke Garbari in ogledu kleti smo našo pot nadaljevali do Kmetije Rojc- Polanec- Ptujčan, Andrej je pred leti našel svojo partnerko Anko na Goriškem in si ustvaril družino.

Ukvarjajo se z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, na kateri obdelujejo 12000 trt in 1300 breskev, poleg tega pa pripravljajo pogostitve za razne skupine in prodajajo breskve in vino. Pripravili so nam okusno pozno kosilo in nam predstavili njihovo kmetijo. Polni vtisov in dobrih izkušenj, katere bomo z veseljem delili med Markovčane smo se odpeljali domov. Vsak od prisotnih je odnesel to kar ga je zanimalo, vsi skupaj pa še eno izkušnjo, da se z voljo in predanim delom, da tudi na kmetijah ustvariti pogoje za neko dejavnost, pa naj bo to prodaja pridelkov, predelava sadja ali mesnih dobrot in morda še posebej to kar nam v Občini manjka nastanitvene kapacitete za katere menimo, da so v Občini Markovci nujne.

V skladu s 1. členom statuta TD občine Markovci je cilj delovanja društva v dvigu kvalitete turistične ponudbe, v promociji Občine doma in v tujini in dvigu ponudbe izdelkov in pridelkov vseh ponudnikov v občini Markovci. Člani društva smo za izlet prispevali svoja sredstva in tudi sami večkrat sodelujemo na raznih pogostitvah, dogodkih in prestavitvah. Člani društva, predvsem tisti, ki imajo licenco za lokalne turistične vodnike tudi vzamejo dopust v organizacijah, kjer so zaposleni, da vodijo skupine, ki bi si želele ogledati našo Občino, tako da menimo, da tista sredstva, ki jih društvo pridobi po razpisu niso porabljena ne transparetno in se dejansko uporabijo za to za kar so namenjena.Delite z ostalimi...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone