Letos praznujemo 250 let od prihoda krompirja v deželo Vojvodine Kranjske. Lakota je odšla, prišla je dobra volja in ostala do današnjih dni. To dobro voljo med svoje člane in ostale ljubitelje te jedi deli in množi Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Na povabiloTuristične zveze Slovenije in Zavoda za turizem Šaleške doline smo se Festivala letos prvič udeležili tudi člani Turističnega društva občine Markovci Člani Kulturnega društva Bukovci pa  se podobnih dogodkov udeležujejo že več let.

Na letošnjem festivalu je sodelovalo več kot 80 ekip iz Slovenije in tujine (Švedske, Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Nemčije, Avstrije, Madžarske, Črne gore…) na katerem je približno 10 tisoč ljubiteljev uživalo v praženem krompirju in spremljevalnih prireditvah.

Za nas ćlane TD Občine Markovci je bilo to nekaj novega, sicer smo se podobnega dogodka že udeležili v manjši obliki v Dornavi, vendar je oba dogodka težko primerjati predvsem zaradi števila udeleženih ekip in števila obiskovalcev. Vsaka ekipa je morala tudi pisno predložiti recept po katerem je krompir pripravljala. Povdarili smo, da pripravljamo krompir iz surovin lokalnih pridelovalcev in povdarili slogan »Dobrote Korantove dežele«, za katerega menimo, da ga predvsem ponudniki kmetijskih pridelkov in vrtnin premelo povdarjajo. Pripravili smo dve vrsti praženega krompirja ( cca 50 kg) in obiskovalce navdušili z odličnim okusom in predstavitvijo na stojnici. Poleg lepega druženja in spoznavanja z novimi prijatelji in navezavi stikov z drugimi društvi smo člani TD Občine Markovci z navdušenjem odšli proti domu. Z našimi novimi prijatelji smo se dogovorili, da jih povabimo na naše tradicionalne koline in da se naslednje leto skupaj udeležimo 18. festivala praženega krompirja v Doberdobu v Italiji.

Delite z ostalimi...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone