Tradicionalne 7. koline, 4.2.2017, v gasilsko-vaškem domu v Nova vasi pri Markovcih! Tako kot so ljudje včasih opravljali koline, smo na "stari" način prikazali tudi mi.

PROGRAM:
- ob 8.00 h začetek kolin
- ob 17.00 h zaključek z večerjo

Koline ali, kot ga imenujejo drugje, furež, koljereja ali praščina je bil včasih na vasi pravi praznik. Danes ljudje doma sicer še koljejo, vendar ne na tak način kot nekoč.

Včasih so skoraj pri vsaki kmetiji na vasi gojili prašiče. Te so po navadi konec leta, ko se je ohladilo in ni bilo več sveže krme za živali, zaklali, da so si pripravili koline. Koline so bile za kmete pravi praznik, saj so se zbrali iz vse vasi, drug drugemu pomagali in se poveselili. Ker je ta običaj marsikje skoraj povsem izumrl, smo se člani Turistično društvo Občine Markovci odločili, da ga obudimo in celo prikažemo javnosti.
Tako smo letos priredi že 7. koline na "star" način in povabili člane, simpatizerje društva ter ostala prijateljska društva, da se nam pridružijo!

Čez dan si je kar veliko ljudi z "mero za klobase" pridružilo dogajanju in si z veseljem ogledovali delo kolinašev!! Do 17h smo vse pripravili za glavni del - kolinsko večerjo, na kateri se je zbrala druščina, ki rada spremlja stare običaje, si privošči dobro svežo in okusno domačo hrano!!

Hvala vsem, ki so se nam pridružili in pomagali na kakršenkoli način, da smo ponovno zapisali eno zgodbo več o delovanju društva!

Sofija Erlač


Delite z ostalimi...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone