NAJLEPŠE UREJENA OKOLICA DOMA:
•    Bezjak Angela Janez, Borovci 5/b
•    Vajda Franc, Anica, Bukovci 138
•    Plohl Rado Slavica, Markovci 35/d
•    Bezjak-Kristovič Bojan, Sonja, Nova vas 70
•    Visenjak Darinka, Branko, Prvenci 1/c
•    Družina Muršec-Vogrinec, Sobetinci 36/a
•    Družina Mlinarič, Stojnci 12/c
•    Mislovič Sonja, Strelci 3/b
•    Letonja Franci, Helena, Zabovci 92

NAJLEPŠE UREJENI VAŠKI OBJEKT:
•    PGD Bukovci, Bukovci 103

NAJLEPŠE UREJENI POSLOVNI PROSTOR:
•    VEPOS d.o.o., Nova vas pri Markovcih 95/a

POSEBNE ZASLUGE PRI RAZVOJU TURIZMA:
•    Čebelarsko društvo Markovci, Nova vas 47a

NAJLEPŠI ČEBELNJAK 2010:
•    Kitak Stanko, Prvenci 19

NAJ KMETIJA 2010:
•    Kmetija Zagoršek, Borovci 24


Že 10let pripravljamo člani Turističnega društva občine Markovci akcijo ocenjevanja okolja, najlepše urejenega poslovnega objekta, vaškega objekta in v letošnjem letu prvič, na pobudo Čebelarskega društva Markovci, tudi izbor Naj čebelnjaka. Kot vsako leto tudi letos izbor Naj kmetije za leto 2010. Za spremembo smo letošnjo prireditev, kot uvod v praznovanje 10 letnice društva  popestrili z gledališko predstavo Mestnega gledališča Ptuj monokomedijo Petra Srbčiča Prava baba v izvedbi igralke Urške Vučak.

Ta naša markovska ravnica je lepa že sam po sebi, če pa za urejenost okolja skrbi toliko ljudi kot pri nas je lahko samo še lepša.. Vsi ki živimo v tem okolju se po svoje trudimo, da bi naše okolje bilo čim lepše, da bi živeli v zdravem in lepo urejenem okolju. Prav pa je, da na ljudi, ki izstopajo tudi opozorimo in se jim na neki način zahvalimo za njihovo delo.

Že v mesecu juniju so se začeli ustvarjati seznami z najlepše urejenimi okolicami domov v občini. Naši predstavniki po vaseh so pridno opazovali, še posebej tiste, ki so morda izstopali, si beležili, včasih tudi kaj poslikali. Večkrat smo  se na sejah UO pogovarjali in opozarjali na nekatere posameznike. V mesecu avgustu je bila imenovana komisija v sestavi: Ksenija Roškar, Franc Brodnjak in Vlado Bezjak. 22. avgusta smo se z seznamom in fotoaparatom odpravili po vseh devetih vaseh naše občine in po tehtnem razmisleku izbrali najlepše urejene okolice po naših vaseh. Najlepše urejeni vaški objekt je bil predlagan na seji UO in komisija se je z predlogom strinjala, enako se je zgodilo pri izboru Najlepše urejenega poslovnega prostora.

Letos je s strani čebelarskega društva prišla zanimiva pobuda. Predlagali so nam, da bi v Občini izbrali tudi najlepši čebelnjak. Z ozirom, da je v Občini Markovci dolgoletna tradicija čebelarjenja in da lepo urejeni čebelnjaki tudi pomembno vplivajo na urejenost okolja, smo pobudo z veseljem sprejeli. Sestavili smo posebno komisijo v sestavi: Miran Milošič, Janez Plohl in Franc Brodnjak, ki si je ogledal več čebelnjakov nato pa se odločila.

Pri izboru naj kmetije smo se posvetovali z KGZS na Ptuju in odborom za gospodarstvo Občine Markovci.  Pri izboru kmetije ni bil pomemben samo vidik zunanje urejenosti kmetije, pač pa seveda tudi njena uspešnost.

Pri  nagradi za posebne zasluge pri razvoju turizma nas je vodila misel, kdo bi v zadnjem  času največ pripomogel k razvoju turizma v naši občini. Bili smo enotnega mnenja, da je  največji prispevek prispevalo Čebelarsko društvo, ki je v letošnjem letu predalo svojemu namenu lep učni čebelnjak, kateri je čudovito polepšal naše okolje v delu kjer stoji, po drugi strani pa bo pomagal vzgajati mlade čebelarje iz naše osnovne šole, ki bodo se tukaj učili prvih korakov čebelarjenja. Člani čebelarskega društva pa bodo z veselem čebelnjak, v katerem bo v kratkem mogoče nabaviti tudi razne spominke in medene dobrote, pokazali vsem ki bi si radi ogledali zanimivosti naše občine.

Člani Turističnega društva upamo, da smo z letošnjim ocenjevanjem in prireditvijo ob podelitvi priznanj nagrajencem pripravili še en dogodek, kateri je  prvenstveno namenjen nagrajencem, po drugi strani pa z prireditvijo želimo prispevati k kulturnemu utrinku. Verjame da je tudi letošnji izbor predstave bil zanimiv za široki del obiskovalcev.

Prav je da se vsem, ki skrbijo za naše okolje zahvalimo in jih poskušamo stimulirati pri njihovem delu. Verjamem, da so v naši okolici še takšni, ki bi si zaslužili takšno ali drugačno nagrado za svoje delo pri urejanju in skrbi za naše okolje. Vseh tudi letos nismo nagradili, pa če tudi bi podelili še enkrat toliko priznanj, bi ostali takšni, ki bi si ga še zaslužili. V programu našega delovanja je kot eno najpomembnejših delovanj, skrb za naše okolje in urejanje le tega. To poskušamo delati 10 let. To ni ravno dolga doba, vendar smo v tem času podelili preko 90 priznanj za urejeno okolico doma, podelili smo po 10 priznanj za urejenost vaških objektov, poslovnih prostorov, podelili smo 7 priznaj za posebne zasluge pri razvoju turizma v občini. 9 krat smo nagradili najlepše urejene dele vasi in letos tudi 1. najlepši čebelnjak. Kljub vsemu pa upamo, da smo v teh 10.letih  opravičili želje in cilje tistih, ki so pred 10 leti prispevali k temu da se ustanovi Turistično društvo občine Markovci.

Naša želja je, da bi občani bolj sodelovali pri pobudah za te nagrade, saj verjamemo, da nas bi lahko tudi opozarjali na takšne, ki se še posebej zalagajo pri urejanju okolja, vendar tudi, če takšnih pobud ne bomo dobili, bomo nadaljevali z našim delom in poskušali podeliti priznanja po naši najboljših močeh tistim  ki si bodo to najbolj zaslužili.

Delite z ostalimi...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone