Zimski čas in pred fašenski čas, je bil navadno čas ko so se delale še zadnje koline. Nekaj mesa se je še dalo »zelhat«, nekaj se ga je dalo v »tünko«, velik del pa se ga je pojedlo na kolinski večerji. Kot smo v lanskem letu obljubili, smo člani TD občine Markovci, tudi v letošnjem letu pripravili, koline Turističnega društva občine Markovci.

Člani TD smo na svoje 2. koline povabili predstavnike vseh društev, ki delujejo na območju občine Markovci, predstavnike Občine Markovci in župana, naše sponzorje in donatorje ter seveda naše člane. »Vstopnica« je bila mera za klobase. Veliko se jih je odzvalo, pogrešali pa smo kakšnega predstavnika Občine Markovci, kateri pa verjetno zato, ker je bil praznik, za nas niso imeli časa.

Kljub zelo hladnemu vremenu, termometer je ob 8.30 kazal dobrih minus 20 stopinj C, so nekje ob 9.00 naši kolinarji dali svinjo na »stolico« in začelo se je »razpravljanje«. Medtem ko so mesarji razkosali svinjo so naše vrle članice v notranjosti Gasilsko vaškega doma v Novi vasi pripravljale vse, da pogostijo vse, ki bi se oglasili na naših kolinah. Veseli smo, da so se kljub takemu mrazu tudi čez dan oglasili mnogi člani našega društva, pa tudi številni predstavniki drugih društev, ki so se držali tega kar smo napisali na več kot 50. vabil, ki smo jih razposlali. Vsi so s sabo prinesli tudi » mero za klobase«. Eni večjo, drugi manjšo vsak, pa je bil dobrodošel.

Ko so mesarji imeli svinjo razkosano, so nas gospodinje že povabile na prvo južno. Tu ni manjkalo dobre kolinske kisle juhe, pa jetrc z zeljem in krompirjem, na mizi pa seveda ni manjkalo dobre potice in vse kar spada zraven pravih domačih kolin.

Seveda pa še našega dela zdaleč ni bilo konec. Bilo je potrebno še pripraviti meso za klobase, morali smo še popariti tačke in glavo, pa skuhati glavo za »kašnice«, pa spražiti dobre ocvirke. Del teh je bil namenjen našemu sodelovanju na Ptujski Obarijadi, kjer smo jih kot udeleženci te humanitarne prireditve,( pomagali smo zbirati sredstva za digitalni mamograf ), ponudili obiskovalcem.

Nekaj mesa smo nasolili in dali v razsol, vsekakor pa je prvenstveno bilo, pripraviti meso za večerjo, ki je bila napovedana za ob 17. uri. Bolj kot se je ura bližala večeru, več nas je bilo na dvorišču pred Gasilsko vaškim domom v Novi vasi.

Med nas so prišli številni naši gostje, celo muzikanti- znani Dornavski cigani, in člani Hišnega ansambla DU Markovci. Vso dogajanje ki je praktično potekalo na dvorišču pred velikim kipom sv. Izidorja, zaščitnika kmetov, se je počasi selilo v dvorano. Ker je bil tega dne tudi Slovenski kulturni praznik smo se pred večerjo na kratko z nekaj recitacijami poklonili našemu največjemu pesniku.

Gospodinje so imele veliko dela, da so pripravile obilno kolinsko večerjo, na kateri ni manjkalo dobre »rezančove župe« pa »hrtišnih kosti« , tu je bila seveda tudi sveža svinjska pečenka z »restanim krompirjem«. Manjkalo ni hrena in seveda domače »kašnice« , celo gibanco so spekle naše gospodinje. Tu je bilo tudi domače vino raznih lastnikov. Vsi, ki smo se zbrali na večerji smo bili navdušeni, še posebej organizatorji, saj se nam je pridružilo lepo število povabljenih gostov. Še dolgo v noč smo se zabavali ob zvokih naših muzikantov, marsikdo se je veselo zavrtel. Pridružil so se nam še naši Koranti, ki so se ravno vračali domov, pa smo tudi za njih naredili malo malice, čeravno se je ura že nagibala proti polnoči Vsi prisotni smo si bili enotnega mnenja, da so si naši predniki za ta praznik vzeli čas in kar lepo je bilo poslušati prisotne kako so obujali spomine na tiste lepe čase, katerih pa žal tisti malo mlajši med nami niso nikoli občutili. Morda je tudi za radi njih take stvari potrebno pripravljati. Morda se tudi na ta način še kašen lep običaj na podeželju lahko obdrži.

Veseli, zadovoljni in navdušeni smo bili vsi, ki smo se trudili, da bi naše koline uspele. Uspele so predvsem po zaslugi pridnih mesarjev in seveda naših gospodinj, vseh članov društva, ki so sodelovali. Vse skupaj pa je bilo začinjeno s tistim pristnim domačim- obiskom prijateljev, znancev, tistih ljudi, ki v našem delu vidijo povezovalno funkcijo Turističnega društva občine Markovci. Tisti so se tudi odzvali našemu vabilu in mislimo, da jim ni bilo žal. Obiskali so nas predstavniki številnih društev in posamezniki in nam dali vedeti, da je naše delo opazno in želijo sodelovanja z nami.

Na koncu se želimo zahvaliti vsem, ki so sodelovali pri projektu »koline Turističnega društva občine Markovci. Tukaj mislimo vse sodelujoče, pa goste in naše sponzorje in donatorje, tudi tiste, ki so se samo oglasili na dvorišču pred sv. Izidorjem v Novi vasi. Za vse nas je bilo pomembno le eno: vzeti si čas za prijatelja, spregovoriti besedo, se nasmejati in deliti dobre in slabe izkušnje, katere imamo vsi ki se ukvarjamo z ljubiteljsko dejavnostjo v občini Markovci.

Delite z ostalimi...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone